FASA 20

FASA 20

Mutiara Kata

Dua Perkara Perlu Kita Lupakan, Lupakan Keburukkan Orang dan Lupakan Kebaikkan Kita. Dua Perkara Perlu Kita Ingat, Ingat Kebaikkan Orang dan Ingat Keburukkan Kita.

Aktiviti Luar & Dalam Negeri.


-------------------- Salam Sejahtera --------------------
-------------------- Salam Sejahtera --------------------

Friday, April 20, 2012

Habis Malas Dah Ni....

Orkid kali ini tidaklah mengancam sangat. Terutama sekali orkid Dendrobium Inobi Splash ini tidak tahulah kenapa ianya terlalu lama memendam rasa. Semenjak dari tahun 2010 hingga sekarang baru nak berbunga. Itupun hanya sekadar sekuntum sahaja bunganya. Dibeli keratan 3 batang bernilai RM45, kini baru mempunyai 5 batang tua dan 1 keiki baru.
Berlainan pula kisah dua Cik Bell ni (Phalaenopsis bellina), semenjak Festival Anggerik Shah Alam 2011 hingga kini tak berhenti mekar berbunga. Bermula bertakteh dari sekuntum kini belajar mengeluarkan beberapa kuntum. Terima kasih kepada Tuan Haji Suhaimi diatas pemberian ini.
Ini pula kisah Dendrobium species dari Sumatra Barat. Semenjak Orkidla perolehi dari sahabat (Terima kasih Mr. Dan) 18hb Feb. 2012 hingga kini sudah 3 kali berbunga. Anggerik ini dikatakan sama seperti anggerik dari Negara Gajah Putih iaitu Dendrobium cruentum. Yang membedakan anggerik ini dengan Dendrobium cruentum adalah lidahnya yang bergulung\lipat sedikit ke dalam. Para sahabat dari Seberang Malaysia berjaya menemui ID Dendrobium ini, iaitu Dendrobium igneoniveum J.J.Sm., 1927. Tahniah buat teman-teman disana.

Ini kisah akhir, tetapi bukan penamat. Ada lagi diposting yang akan datang. Orkid dibawah boleh dikatakan Raja Vanda, iaitu Vandopsis gigantea. termasuk yang ini Orkidla sudah ada 4 pokok. Cuma yang ini agak besar sedikit berbanding yang sebelumnya. Daun sahaja menghampiri 1 meter atau 3 kaki. Seingat Orkidla, dah lama order orkid ini (beberapa bulan lepas dalam tahun 2011) Memandangkan pokok ini terlalu besar proses penghantarannya tergantung. Nasib baik Sifu Khairi ada tugas di sebelah Utara Tanah Air maka ianya selamat tiba ditangan Orkidla. Terima kasih Sifu Khairi dan tak lupa juga terima kasih Sifu Zulkifli Md Isa. Itu sahaja celoteh dari Orkidla, sehingga ketemu lagi dilain posting. Assalammualaikom & Salam Sejahtera.

No comments: