FASA 20

FASA 20

Mutiara Kata

Dua Perkara Perlu Kita Lupakan, Lupakan Keburukkan Orang dan Lupakan Kebaikkan Kita. Dua Perkara Perlu Kita Ingat, Ingat Kebaikkan Orang dan Ingat Keburukkan Kita.

Aktiviti Luar & Dalam Negeri.


-------------------- Salam Sejahtera --------------------
-------------------- Salam Sejahtera --------------------

Sunday, July 24, 2011

Terkini

Pucuk dicita ulam mendatang, pokok ini baru sahaja masuk dalam senarai. Tup.. tup.. datang menyerah diri, apa lagi sapu tanpa ditangguh. Rhynchorides Bangkok Sunset, ianya merupakan orkid kacukan/hybrid dari Rhynchorides Thai Noi (Rhyncholaelia coelestis X Aerides flabellata) dan Aerides houlletiana. Dikatakan sangat wangi, sejauh mana kebenarannya Orkidla kurang pasti sebabnya sebelom kembang sepenuhnya Orkidla telah hantar orkid ini ke kampung buat tatapan Bonda tercinta.Dendrobium. Enobi Purple 'Splash'.

Bulbophyllum abbreviatum Rchb.f 1881 SECTION Cirrhopetalum. Ini merupakan cubaan ke-4 kali pokok ini untuk berbunga. Sebelom ini spike yang keluar akan layu dan kering. Setelah dipindahkan ke lokasi lain, baru berjaya ia mekar berbunga.

4 comments:

Makarimi Abdullah said...

Hebat koleksi terbaru bi. Tahniah dapat juga apa yang di idamkan. Saya paling suka Bulbo tu ;)

Orkid La said...

Terima kasih Tuan, nak cari parent ia pula Rhynchorides Thai Noi. kalau ada jumpa kasi tahu saya. Bulbo. tu biasa2 jer tuan. beli dgn org asal tak sampai sekotak rokok.

Makarimi Abdullah said...

Sama2x. Thai Noi boleh tahan bunganya. Jika ada kesempatan saya g ke Thailand, boleh lah tengok-tengokkan. Jika ada saya pun minat juga nak tambah koleksi.

Orkid La said...

Terima kasih tuan.