FASA 20

FASA 20

Mutiara Kata

Dua Perkara Perlu Kita Lupakan, Lupakan Keburukkan Orang dan Lupakan Kebaikkan Kita. Dua Perkara Perlu Kita Ingat, Ingat Kebaikkan Orang dan Ingat Keburukkan Kita.

Aktiviti Luar & Dalam Negeri.


-------------------- Salam Sejahtera --------------------




-------------------- Salam Sejahtera --------------------

Wednesday, August 18, 2010

kalau tak nak kena ragut, jangan bawa handbag!

Sedutan ini dari FB seseorang yang sedikitpun tak rasa bersalah, tak ada rasa hormat dan entah lah nak kelaskan apa lagi.

  • Harris Iskandar ni betul ke vietnamese yang lukis? sama mcm blog yang saya baca...
    3 hours ago ·
  • Adonia Orchid Be Careful What You Ask Your Customers
    3 hours ago ·
  • Sarawak Lens hmm... it is a beautiful painting, but at least must write "inspired by a photo taken by Khairi Mohd" just my two cents.
    3 hours ago ·
  • Hamdan Osman Harris :Dlm blog tu pun lukisan ke? Mungkin lukisan ni yg saya ada ni jugak kot? Dah merata dah gambar painting aku ni. Anyway, kalau nak beli, try la beli dr blog tu..klu2 dia jual...hehehe
    Adonia : Apa tu ? Wat do u mean?
    3 hours ago ·
  • Hamdan Osman S. Len : Khairi Who?? I m not sure abt that. As far as i m concern, the artist paint it. The source of it, not for me to comment. Once u put anything on the Net, u r exposing urself to all sorts of thing. So if u cant get the hang of it, better not post it on the Net
    2 hours ago ·
  • Orchid's Orkid ya la....kalau x mo share jgn post kt Net
    2 hours ago ·
  • Sarawak Lens that is a terrible answer. what's wrong with giving credit where credit is due? that is the typical answer of unethical people. knee jerk answers. sorry but i do not wish to associate with people who do not see any problem in making money off of other people's intellectual works. end of story.
    2 hours ago ·
  • Hamdan Osman Yes...betol tu. And One more thing, dont act like a cry baby. Be more matured. Lots of people have better thing to do rather than hearing we cry.
    2 hours ago ·
  • Emma Lyly Biasa lah tu... kekadang kita pun ter....ambik hak orang jugak...Net kan download itu ini....yg dlm buku lagi banyak....
    2 hours ago ·
  • Yc Tan SL,
    I am with you. Shame to know people who take another person's ass and put it on his own face.
    44 minutes ago ·
-------------------------------------------------------------------------
Pemilik the Internet Orchid Species Photo Encyclopedia Mr. Jay Pfahlpun ada budi perketi minta izin untuk menggunakan gambar-gambar disamping tu beri kredit pada pemilik gambar. Tak tahulah.

-------------------------------------------------------------------------

Sarawak Lens 18 August at 17:53 Reply
Selamat ptg kawan kawan,
Saya agak hot saat ni sebab baru dapat respons poyo tahap gaban dari en. hamdan osman.
saya mmg tak nak masuk campur dan tak nak percaya apa org kata pasal dia sebelum ni, pada saya semua orang adalah baik until i can make my own opinion.

anyway, seperti mana yg anda mungkin sudah tau, dia ada iklan gambar orchid painting for RM1000 di fb dia. mmg cun sgt, tapi gambar itu adalah gambar yg diambil oleh kawan kita khairi mohd. painting is based on khairi's photo. kalau nak pakai photo org pakai lah, tapi berilah kredit tulislah "inspired by photo by KM" or something. dan kalau nak jual utk kaut keuntungan besar, make sure u ask permission! it's a question of ethics.

so anyway, saya ada bagi cadangan mintak dia tulis "inspired by..." tapi something simple mcm tu pun dia enggan buat, malah dia bagi respons yg poyo sekali. kalau nak tau apa dia tulis, pergi lah kat profile dia for u who r still on his friends list.

basically dia ckp "khairi who? photos all over the internet, if u don't want people to copy, don't post on the internet!"

dan ada juga org yg sokong dia.

saya nak saja tanya dia "so kalau tak nak kena ragut, jgn bawak handbag? kalau tak nak kena rompak, jangan beli rumah? tak nak kete kena curi, jgn beli keter????"

but i have removed him from my friends list. sy mmg cukup anti dgn pencuri yg cuba justify perbuatan sendiri dgn menyalahkan org lain.

sy nak block dia dan tak ingin ada apa apa kaitan dgn org mcm ni. buku yg dia tulis pun buruk sgt, ah, i said it. sorry but that book is just rubbish!

khairi, i hope u report him to FB, biar account dia kena suspend. go to FB help page and select the report page for plagiarism.
Nazurah Aishah 18 August at 18:07 Reply
oh...is he the one who published the dunia orkid something like that in 2008 ehh?
Sarawak Lens 18 August at 18:12 Reply
ya something simple as giving credit to khairi oso he refuse to do. tapi nak kaut keuntungan jual pd harga rm1000! i dah block dia. mungkin org mcm ni perlu buka balik buku sivik dan moral anak anak dan baca balik pasal etika. dan dia blh sambung lagi ckp "dont be crybaby"
mcm pembuli di skolah yg pukul budak pastu ckp "dont be crybaby"

khairi, i dah block dia, it is now up to u to report him or not, it is your property. but if u dont intend to report him, please dont bring something like this to my attention in the future, i rasa buang karan saja kalau u have no intention to report. good luck.
Nik Fahmi 18 August at 18:13 Reply
Kalau tak silap harta intelek di Malaysia ni di cover oleh Suruhanjaya Multimedia dan Komunikasi dan dipelihara di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1988.

Saya cadangkan Khairi buat aduan di http://aduan.skmm.gov.my/

Kalau tak silap kesalahan jenis ni juga diklasifikasikan sebagai kesalahan jenayah dan oleh itu boleh buat aduan polis tapi pengetahuan saya di bidang undang2 ni tersangatlah limited.
aduan.skmm.gov.my
Sistem AduanSKMM adalah satu saluran komunikasi menerusi Internet untuk pengguna membuat aduan kepada pihak Suruhanjaya tentang sebarang isu berkaitan dengan sektor komunikasi dan multimedia yang merangkumi:
Share
Nik Fahmi 18 August at 18:20 Reply
Maaf, typo ... Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan boleh juga tenguk Akta Jenayah Komputer 1997, Akta Tandatangan Digital 1997, dan Akta Hakcipta Pindaan 1997.

Tapi samada ni boleh buat kes ke tidak saya tak pasti sebab pelukis tu kononnya orang Vietnam dan ada ke bukti untuk link bahawa memang Hamdan yang commission pelukis tu direct?
Sarawak Lens 18 August at 18:21 Reply
just report him using the facebook link. akta tu i think susah sikit but fb can deal with him. now i know why few days ago dia ada tulis kat status dia rmai sgt tak suka dia, label dia org jahat dan dia nak quit fb. tapi tak quit pun. :P
Sarawak Lens 18 August at 18:24 Reply
apa salahnya bagi kredit, susah sgt nak tanya ke. this one bukan stakat cilok utk blog tapi jual rm1000 tu! my gambar bellina pun org ambik utk buat painting, gambar bellina. tapi that nice lady (Elsie) email me first, dan i senang2 bagi dia permission. her watercolor painting mmg cantik. tanpa etika, teruklah dunia ni.

4 comments:

. said...

Kalau tak nak kena ragut jangan bawa handgbag..

My 2 cents..
1. Bawa handbag tak salah, yang salah ialah peragut yang meragut.

Tetapi jika gunakan ayat 'meragut' sebegini.

Lembu sedang meragut rumput di padang.

Lembu tak salah, sebab memang tabii dia meragut.

2.Peragut yang meragut adalah satu jenayah. Maka, adakah 'dia' telah mengaku melakukan jenayah?

Sofiera~Hoya said...

kena byk sabau nie...dugaan bulan posa...ethic tarak baguss...

Orchid de dangau said...

Saya pun kenal En Hamdan ni, mcm2x cerita pasal dia tapi tak pernah nak amik tau.
Dunia Orkid kat M'sia ni kecil aja, balik2x org tu lah juga. Dia presiden Kelab peminat Anggerik negeri Perak rasanya. Tak patutlah buat kat org macam tu...sendiri kena batang hidung baru mau ingat kot.

Orkid La said...

Tolong periksa ada tak didaftar nama beliau dalam mana-mana persatuan anggerik di Perak. None.